Jesień to czas, w którym korzystamy z tego, czym latem obdarowała nas natura. Przygotowujemy sycące potrawy, które napełnią nas energią i rozgrzeją w chłodne wieczory. Przejrzyj nasze przepisy na jesienne dania i wybierz coś dla siebie.
Coraz dłuższe jesienne wieczory zachęcają do pozostania w domu. Gdy słońce będzie chować się za horyzont, wyczaruj szybkie i sycące danie, które pokrzepi wszystkich domowników. Jednogarnkowy chłopski kociołek to typowo jesienny przepis. Z jednej strony obfity w warzywa, z drugiej pełen kiełbasy lub mielonego mięsa, które zapełni żołądek na całe popołudnie. Dodatek aromatycznych przypraw pachnących lasem wywoła rumieńce na policzkach u małych i większych smakoszy.
Talerz wypełniony po brzegi parującą zupą to doskonałe preludium do bogatej, jesiennej uczty. Wśród naszych propozycji zupy to licznie reprezentowane przepisy na jesień. Klasycznym daniem, które rozgrzeje w chłodne dni każdego miłośnika spacerów, jest zupa grochowa. Dodatek chrupkiego boczku doskonale zbilansuje smak tej popularnej polskiej zupy. Miłośnicy tradycji z południowych krańców Polski na pewno chętnie przyrządzą rozgrzewającą kwaśnicę, za której wyjątkowy smak odpowiadają dobrze uwędzone żeberka.
Inspiracje kulinarne na jesień nie muszą mieć wyłącznie smaku mięsa. Jeżeli wolisz dania wegetariańskie, przygotuj zupę z czerwonej soczewicy, której moc tkwi w bogatej palecie warzyw i przypraw wzbogacających smak tej jarskiej potrawy.
Nie ma nic lepszego, niż gorąca zapiekanka podana tuż po przyjściu do domu, gdy za oknem ziąb i plucha. Co więcej, zapiekanki to idealne dania na jesień, ponieważ mogą być gotowe już w pół godziny i nie wymagają wiele wysiłku.
Co włożyć do zapiekanki? Tu właściwie ogranicza Cię jedynie wyobraźnia i upodobania. Jedną z najprostszych wersji jest zapiekanka z ziemniakami, boczkiem i cebulą. Jeżeli masz w domu te trzy składniki, po trzech kwadransach na Twoim stole wyląduje to proste i pożywne danie. Amatorzy bardziej urozmaiconych rozwiązań mogą zainspirować się przepisami na makaronową zapiekankę z piersią z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym lub szpinakową zapiekankę z mieloną szynką.